Laktoositon juusto – mitkä juustot ovat laktoosittomia?

02.06.2024

Onko juusto laktoositonta? Eivät kaikki juustot, mutta monet kyllä! Juuston laktoosi hajoaa kypsytyksen aikana, joten kaikki vähintään 24 tuntia kypsytetyt juustot ovat lähes tai täysin laktoosittomia. 

Mitä laktoosi on ja mitä sille tapahtuu juuston kypsyessä?

Laktoosi on maitosokeria. Juuston valmistuksessa käytetään maitoa, joka sisältää laktoosia. Kun maito hapattuu juustonvalmistuksen aikana, laktoosi hajoaa. Hajoaminen tapahtuu mikrobien vaikutuksesta. Ne käyttävät laktoosia energianlähteenä tuottaen samalla maitohappoa.

Jos juusto on oikein ja ammattimaisesti valmistettu, laktoosi hajoaa jo 24 tunnin kypsytyksen aikana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kypsytetyissä juustoissa on laktoosia hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Kypsytettyihin juustoihin lasketaan kuuluviksi kaikki kovat juustot, puolikovat kermajuustot sekä homejuustot.

On tarkoin määritelty, mitä juustoja saa kutsua laktoosittomiksi

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan tuotteita saa Suomessa kutsua laktoosittomiksi, jos ne sisältävät sataa grammaa kohden enintään 0,01 grammaa laktoosia.

Vaikka lähes kypsytetyt juustot siis käytännössä ovat laktoosittomia, on hyvin tarkkaa mitä juustoja valmistaja saa kutsua laktoosittomiksi. Ohjeistus on yhteneväinen muiden Pohjoismaiden kanssa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä laktoosittomista juustoista:

Onko parmesaani laktoositonta?

Parmesaania kypsytetään usein jopa kuukausia, joten sen sisältämä laktoosi on hajonnut kokonaan tai lähes kokonaan. Valmis parmesaani sisältää laktoosia hyvin pienen määrän, jota monet laktoosi-intolerantikot sietävät hyvin.

Onko tuorejuusto laktoositonta?

Kaikki tuorejuustot eivät ole laktoosittomia. 

Yleensä tuorejuusto valmistetaan pastöroidusta maidosta, joka sisältää luonnollisesti laktoosia. Prosessin aikana osa laktoosista hajoaa, mutta tuorejuustossa saattaa silti olla jäljellä merkittävä määrä laktoosia.

Jotkut tuotemerkit valmistavat erityisiä laktoosittomia tuorejuustoja, joissa laktoosi on joko poistettu kokonaan tai sen määrä on minimoitu.

Laktoositon vuohenjuusto, onko sellaista?

Vuohenmaidossa on luonnostaan vähemmän laktoosia kuin lehmänmaidossa. Siitä valmistettu juusto ei kuitenkaan ole automaattisesti täysin laktoositonta. Vuohenjuustoston laktoosipitoisuus voi vaihdella juuston valmistustavan, kypsytyksen ja valmistajan mukaan.