Näin kokoat täydellisen juustolajitelman

02.06.2024

Juustolajitelma on ihana tarjottava illanistujaisissa, jälkiruokana tai jouluna. Paljonko juustoja pitäisi varata henkilöä kohden ja mitä juustoja juustolajitelmaan kannattaa hankkia? Lue, miten kokoat juustolajitelman lahjaksi tai naposteltavaksi!

Juustolautasen kokoaminen

Valitse juustotarjottimelle 3–6 erilaista juustoa. Varma ohjenuora on valita tarjolle yksi mieto juusto, 1–2 erilaista homejuustoa ja yksi pidempään kypsytetty kova juusto. Voit vaihdella määrää omien mieltymyksiesi mukaan. Lue alempaa sivulta vinkit juustotarjottimelle Riitan Herkun valikoimasta. 

Kuinka paljon juustoa per henkilö?

Varaa juustoja tarjolle noin 75–200 g henkilöä kohden riippuen siitä, kuinka paljon tarjolla on muuta syötävää.

Näin asettelet juustot tarjolle

Nosta juustot jääkaapista viimeistään puoli tuntia ennen tarjoilua, jotta ne ehtivät lämmetä huoneenlämpöisiksi. Jääkaappikylmänä juustojen maku ja rakenne eivät pääse oikeuksiinsa.

Asettele juustot tarjolle kokonaisina tai valmiiksi annospaloiksi leikattuna.  

Runsas juustoasetelma syntyy, kun nostat tarjottimelle ensin juustot ja alat täyttää niiden väliin jäävää tilaa hedelmillä, leikkeleillä, suolakekseillä, pähkinöillä ja juustohilloilla. Hyviä hedelmävalintoja juustotarjottimelle ovat kypsät persimonit ja päärynät, tuoreet viikunat sekä viinirypäleet.

Riitan Herkun parhaat juustot juustotarjottimelle

Miedot juustot

Leipäjuusto
Leipäjuusto tarjotaan usein perinteisesti lakkahillon kera, mutta se sopii loistavasti myös juustolautaselle. Ihanan mieto leipäjuusto maistuu etenkin heille, jotka eivät niin välitä voimakkaista juustoista.

Piimäjuusto
Pehmeä suomalainen perinnejuusto ansaitsee paikkansa myös juustolautasella, etenkin itsenäisyyspäivänä ja joulun aikaan. Maultaan piimäjuusto on mieto ja hieman hapan.

Homejuustot

Brie Kolibrie
Ohutkuorinen, pehmeän kermainen valkohomejuusto Ranskasta. Kolibrie on helposti lähestyttävä valkohomejuusto, ja siksi täydellinen valinta juustolautaselle. 

Fourme d’Ambert A.O.C
Tätä ranskalaista lehmänmaidosta valmistettua puolikovaa sinihomejuustoa on kypsytetty vähintään 28 vuorokautta. Maultaan pähkinäinen ja suhteellisen mieto.

Cambozola Classic
Saksassa valmistetussa valko-sinihomejuustossa yhdistyvät brien kepeys ja Gorgonzolan terävyys. Koostumukseltaan Cambozola on brien tapaan pehmeää. Tarjoa  juustolautasella makean hillon ja suolakeksien kanssa. 

Saint Albray
Ranskalainen punahomejuusto on koostumukseltaan pehmeän kermaista, mutta maultaan upean voimakasta ja aromikasta. Hyvä valinta juustolautaselle heille, jotka nauttivat myös voimakkaista juustoista.

Kovat juustot

Old Dutch Master Gouda
Gouda on klassikkovalinta juustotarjottimen kovaksi juustoksi. Hollannissa miltei vuoden kypsynyt Old Dutch Master Gouda on maultaan sopivan vahva ja siihen on muodostunut hieman suolakiteisyyttä. Goudan makupariksi sopivat esimerkiksi päärynä tai kirsikkahillo.

Iberico
Helposti lähestyttävä Iberico sopii heillekin, jotka eivät muuten ole lampaan- ja vuohenmaitojuustojen suuria ystäviä. Vähintään 90 päivää kypsytetty Iberico on miedohko. Juustolautasen lisäksi se sopii hyvin myös tapas-tarjottimelle.  

Shampanja Cheddar
Tästä juustosta ei juhlantuntua puutu! Lehmänmaidosta valmistetussa cheddarissa on tasapainoinen, raikkaan shampanjainen maku. Koostumukseltaan juusto on puolikovaa ja hieman lohkeavaa.