Ylioppilasjuhlien tarjoilu

02.06.2024

Ylioppilasjuhlat tai valmistujaiset ovat nuoren suuri ja tärkeä päivä. Juhlat herättävät vanhemmissa paitsi iloa, usein myös hieman stressiä – vaikka juhlat ovat ihania, liittyy niihin paljon valmistelua! Kun hyödynnät juhlatarjoiluissa kaupan valmiita ratkaisuja ja teet menusuunnittelut huolella, pysyy juhlamieli korkealla koko päivän.

Tarjoiluiden sopiva määrä riippuu vierasmäärästä. Koska kaikkien koulujen ylioppilasjuhlat järjestetään tyypillisesti samana päivänä, voi monilla olla useita juhlia vierailtavana – juhlissa siis vietetään vain hetki, eikä ruokaa tyypillisesti tarvitse varata yhtä paljon kuin moniin muihin perhejuhliin.

Ylioppilasjuhlien tarjoilu

Ylioppilasjuhlien suolaiset tarjoilut

Suolaisten tarjoiluiden todellisia klassikoita ovat voileipäkakut ja erilaiset suolaiset piirakat. Lisäksi tarjolla on usein salaatteja ja erilaisia cocktail-paloja, kuten pieniä karjalanpiirakoita tai täytettyjä ruisnappeja. 

Aina tarjoiluiden ei tarvitse olla perinteisiä, vaan niiden kanssa voi hullutella juhlakalun omien mieltymysten mukaan. Hauska, ja hieman erilainen ruoka noutopöytään voisi olla esimerkiksi leipäjuusto-hummusplatter, jossa hummuksen pinnalle asetellaan leipäjuustoa, oliiveja ja muita herkkuja.

Juhlava, ja varmasti vieraille maistuva naposteluidea ylioppilasjuhlien noutopöytään on juustotarjotin. Juustoja ei tarvitse olla paljon: 2–4 hyvää juustoa riittävät. Täältä löydät vinkkimme täydellisen juustolajitelman kokoamiseen. 

Ylioppilasjuhlien kakku ja muut makeat tarjoilut

Ylioppilasjuhlissa tarjolla on usein yhtä tai kahta erilaista kakkua, sekä macaronseja, pikkuleipiä tai muita pieniä leivonnaisia. Makumaailman voi valita päivänsankarin omien mieltymysten mukaan.

Jos perheessä ei ole innokkaita leipureita ja kakun tilaaminen cateringista tuntuu turhan tyyriiltä, kannattaa tutustua Riitan Herkun valmiiden kakkujen valikoimaan! Valmis kakku on varmasti hyvänmakuinen, ja helpottaa järjestelyjä hurjan paljon. Kakkuja on saatavilla myös gluteenittomana ja vegaanisena.

Täytekakku ylioppilasjuhliin:

Mousse- ja juustokakut:

Valmiitakin kakkuja voi koristella. Lisää päälle esimerkiksi sokerimassasta tehty ylioppilaslakki, macaronseja, marjoja tai hedelmiä.

Kakun lisäksi tarjolla voi olla makeaa piirakkaa, kuten:

Tarjoilupöydän kattaminen

Houkutteleva noutopöytä on tärkeä osa ylioppilasjuhlia. Näitä vinkkejä noudattamalla loihdit kauniin ja käytännöllisen juhlapöydän helposti.

  • Tarkista etukäteen, että tarjoiluastioita ja ottimia on riittävästi. Jos jotain puuttuu, kysy niitä lainaksi vaikka naapurista. 
  • Kata kaikki mahdollinen valmiiksi jo edellisenä päivänä. Kylmäsäilytystä vaativat ruoat voi nostaa pöytään vasta juhlapäivänä, mutta työtäsi helpottaa jos kaikki muu on jo katettu.
  • Huomioi ruokailijoiden erityisruokavaliot merkitsemällä selkeästi, mitkä ruoat ovat esimerkiksi laktoosittomia tai gluteenittomia. 
  • Järjestä juomapisteet siten, että vieraat voivat vaivatta täyttää omat lasinsa. Suuret kannut tai hanalliset juoma-astiat toimivat tässä tarkoituksessa erinomaisesti.