Allt började med ost

VFram till år 1986 hade Riitas man Jan-Eric bland annat provat försäljningsarbete och bärförmedling. Plötsligt insåg han att den bästa affärsidén var i hans hand, toppad med sylt.

Alltså bondost! Men hur skulle man få österbottnisk bondost för alla att smutta på? Jan-Erics fru Riitta packade ostarna i en korg, körde till butiker i närheten av Vasa och lät smaken tala för sig själv.

Från ostmästare till innovatör

Försäljningen var ett hårt arbete, men Riitan Herkku har målmedvetet gått framåt sedan starten. Vid sidan om produktionen av bondost har det tillkommit andra traditionella finska ostar samt juicer, soppor, sylt och krämer gjorda av inhemska vilda bär. I takt med att verksamheten expanderats har nya lokaler också möjliggjort produktion av mozzarella och därefter Metripizza, där vi fortsätter att använda den underbart mjuka osten.

När ostkulturen fick fotfäste i Finland började vi importera noggrant utvalda ostar från Europa för alla ostälskare att njuta av. Du hittar våra ostar i välsorterade livsmedelsbutiker, färskförpackade eller vacumförpackade. Våra shop in shop butiker runt om i Finland är också redo att betjäna dig.

Brett produkturval

Idag innehåller vårt urval av ostar, bär- och konditoriprodukter och färdigmat cirka 250 produkter.

Med hjälp av våra produkter får finländarna omväxling i sina rätter, smaken av äkthet, traditionell kvalitet, landsbygden och ren natur. Vi vill underlätta finländarnas vardag med bra och rena produkter. Allt vi gör styrs av det österbottniska ordspråket: ”Vi strävar efter det goda, men perfekt blir det”.

Många saker har förändrats under resans gång, men vissa saker har blivit kvar: trots tillväxten har Riitan Herkku förblivit ett familjeföretag. VD är Marina Sabel, dotter till grundarna. Vi fortsätter att respektera äkta, naturliga smaker och högkvalitativa ingredienser, och vi tror att vi med dessa val kommer att kunna konkurrera även i framtiden.

Var är Riitas korg? Den är på en hedersplats – förutom när den används…